Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok a csillárról

2008.04.07

 

 

 A csillár és a láncszemek

 

  A csillár részei:kampó, felfüggesztés, egy lánc,amely láncszemekből áll, égők, díszített, színes búrák.

Vannak a csillárnak olyan fontos részei is,amelyek szemünk elöl rejtve vannak,pl.:a kampó,ami tartja az egészet, vezeték,amelyen az elektromos energia érkezik.

Mindezek a részek szükségesek ahhoz, hogy az egész csillár együtt Fényt és gyönyörű látványt nyújtson.Csak ha minden rész ép és jól működik tud az egész fényárban pompázni. Bármely kis hiba, sérülés elrontja az egész szépségét, ezért minden rész épsége egyaránt fontos. Ha egyetlen kicsi láncszem eltörik, a csillár súlya kiszakíthatja a vezetéket, lezuhanhat és az Egész eltörik. Ha hiba van a vezetékben, akkor nem lesz világítás sem. Ha tönkremegy 1-1 izzó, a maradék ad még némi fényt, de ha mind elöregszik sötétség lesz.Burák nélkül még van világítás, de kevésbé esztétikus amit látunk. Tudjuk,hogy egyik alkatrész sem tudja ellátni a másik feladatát...

Ha mindezt párhuzamba hozzuk a kis és nagy közösségek rendszerével, belátható, hogy ott is minden rész épsége egyaránt fontos. Mindenki érzi, hogy a nagy egészben,hol van, vagy lesz a méltó helye. Vannak emberek akik a "háttérben", otthoni környezetben tevékenykednek, vannak akik "előtérben" munkálkodnak és a nyilvánosság előtt szerepelnek. Tudjuk, hogy kölcsönösen függünk egymástól. A nagy Egész sorsa (legyen szó nemzetről vagy emberiségről) a személyektől (láncszemektől),családoktól függ. Az Egyéneken múlik a tömeg sorsa. Mindannyian fontos láncszemek vagyunk.

Nagy baj az, ha valamely rész elfeledkezik a többiről ( "ha pl.a búra elfelejti, hogy létezik egy kampó").Ha valakik elfelejtik,hogy a betegek is részei az Egésznek.Ha valaki elfelejti, hogy vigyáznia kell a többiek épségére. Ha elfelejtette, ezzel önmagát is veszélybe sodorta. Mert erősítenie kellett volna a gyenge részeket,s amelyek végleg odalettek,már nem hozhatók vissza,s azzal mindenképp el kell számolnia.

2005

 

 

 

A mappában található képek előnézete Szent Korona újszövetségi képei