Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


L- fenilalanin

2011.07.16

L-fenilalanin:

A fenilanilin egy esszenciális aminosav, a táplálékból kell felvennünk, mert nem rendelkezünk az előállításához szükséges enzimekkel.

Elengedhetetlen az egészséges emberi élethez, hiszen részt vesz a szervezet összes anyagcsere folyamatában. Közrejátszik az adrenalin, dopamin termelésben, tehát aktivitással tölt fel, pozitív energiával és optimizmussal. A fenalianilin fontos szerepet játszik a tirozin termelődésében, hiszen a fenilananilin alakul át tirozinná, ami szintén egy olyan aminosav, mely pszichés hatást gyakorol az emberre és fokozza a pajzsmirigy hormonok funkcionalitását. A fenilanilin étvágycsökkentő és kedélyjavító hatása fokozódik, ha tirozin és triptofan is jelen van.

Egyebek között az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. Fájdalomcsillapító, étvágycsökkentő hatású. A fenilalanin – L-fenilalanin formájában – csökkentheti a stresszt, javíthatja a kedélyállapotot, a memóriát, és csökkenti az étvágyat. A sportolók az edzés közben a lehető legjobb koncentráció elérésére, az edzés utáni fájdalmak enyhítésére és szükség esetén étvágycsökkentésre használják a fenilalanin-t. A memória javítására és a depresszió csökkentésére ugyancsak alkalmazzák.

A fenilanilint leginkább olyan étrend kiegészítők összetevőjeként használják, melyek leblokkolják az éhségérzetet. Valóban, ez egy olyan aminosav, mely akcióba lendíti azt a hormont, mely az éhségérzetért felelős. A jólakottság állapotát idézi elő. Számos élelmiszert és diétás ételt is gazdagítanak ezzel az aminosavval, az imént említett okok miatt.

A fenalinin más jótékony hatását is megemlítve, fontos szerepet játszik a haj és a bőr pigmentációjában. Ha ez az aminosav hiányzik a szervezetből, gyorsabban kezd őszülni a haj már fiatal korban is, a bőr pedig hamar veszít üdeségéből, természetes szinéből és fiatalságából.A tudósok nagyon sokat foglalkoztak a fenilanilinnal, és igyekeztek minden oldaláról megvizsgálni.

A fenalinin természetes forrásai a következők: tojás, tejtermékek, banán, mandula, hering.
Azt is kimutatták, hogy egy olyan kémiai hírvivő koncentrációját is képes növelni az agyban, mely a romantikus érzéseket hozza létre és a libidót is növeli – ez a fenil-etil-alanin. A kutatások kimutatták, hogy azoknak az agyában, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt, többnyire alacsony volt a fenil-etil-alanin mennyisége.

Tudtad?

A  fenilanilinből készül az aszpartam. Az aszpartamot diétás élelmiszerben használják a cukor helyettesítésére.  
Az endorfinoknak nevezett morfinszerű hormonok képzésével és aktivizálásával erősíti és időben meghosszabbítja a szervezet saját fájdalomcsillapító reakcióját, sérülés, baleset és betegség során. Bizonyos enzimrendszerek a szervezetben állandóan elbontják az endorfinokat. A fenilallanin azonban gátolja ezeket az enzimeket és így lehetővé teszi, hogy az endorfinok végezzék a saját feladatukat.

Azoknak az embereknek a vérében és likvorában akik krónikus fájdalomban szenvednek, alacsonyabb az endorfin aktivitás szintje. Mivel a fenilalanin helyre tudja állítani a normális endorfin szinteket, hozzásegíti a szervezetünket, hogy a fájdalmat természetes módon, gyógyszer alkalmazása nélkül csökkentse. Hatékonyan enyhiti a krónikus hosszú időn át tartó panaszokat, ugyanakkor érintetlenül hagyja a szervezet természetes védekező mechanizmusait a rövid idei tartó akut fájdalmakkal szemben.

A fenilalanin hatása gyakran megegyezik a morfin és más ópiát származékok hatásával vagy túlszárnyalja azt, azonban a fenilalanin különbözik az orvosi receptre felirt, vagy az anélkül megvásárolható gyógyszerektől, mert nem okoz hozzászokást. Erős antidepresszáns hatása van, kombinálható bármilyen gyógyszerrel.