Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Skóciai Szent Margitról

2008.03.30

Keynes: Valóban így volt és Ön nyilván azokra a hallatlanul igzalmas eseményekre gondol, melyek Vasbordájú Edmund halálát követték 1016-ban. Az ő gyermekeit a dán Kanut király száműzetésbe kényszerítette, és jól ismert tény, hogy Száműzött Edward herceg hamarosan eljutott a magyar királyságba, I. István király udvarába. Igen hosszú időt, harminc-negyven évet töltött Magyarországon és Agátát vette feleségül, akit Szent István király lányaként tartanak számon. Edward végül, 1057-ben visszatért Angliába, ám rövidesen meghalt. Családjának viszont szinte minden tagja Magyarországon született és nevelkedett. Edward egyik fia, Edgar nagyon színes egyéniség volt, az 1070-es 80-as évek egyik kiemelkedő alakja, de nála is fontosabb személyiség a nővére, Margit.

BBC: Ő az, akit Skóciai Szent Margitként tartunk nyilván és kápolnája az edinburghi vár egyik legbecsesebb műemléke....

Keynes: Ő végül III. Malcolm skót királynak lett a felesége és Skóciában élte le az életét, a skót történelem egyik meghatározó alakja lett a 11-ik század utolsó évtizedeiben. Ájtatos, vallásos életéről lett közismert és arról, hogy ő hozott igazi civilizáltságot, kifinomultságot Skócia akkori életébe. Jól ismert volt arról, hogy királynőként komolyan érdeklődött a vallási reform és a vallásos oktatás megreformálása iránt is. A valódi érdekes kapcsolat Anglia és Magyarország között még az is, hogy Skóciai Szent Margit lánya, Matild volt az, aki később I. Henrik angol király felesége lett és így a Plantagenet-uralkodóház ősanyjának tekinthető. Igy lehetséges az is , hogy a modern angol monarchia Margit királynőn keresztül vérségi kapcsolatát visszavezetheti a magyar Szent Istvánig és a középkori angolszász királyokig. Ez tehát mind Margiton múlott, aki gyermek- és ifjúkorát Magyarországon töltötte. Nagyon jó lenne, ha többet tudhatnánk arról, hogy ott hol tartózkodott, milyen neveltetésben volt része, milyen nyelven beszélt és mennyit tudott megőrizni angol gyökereiből.

BBC: Feltehetőleg sokat, hiszen a dánok elől menekülő édesapja nyilván nem egyedül érkezett Magyarországra, Szent István udvarába.

Keynes: Nos, feltehető, hogy amikor Száműzött Edwardnak menekülnie kellett, komoly angol kíséret tartott vele. Tehát nem hiszem, hogy feltételeznünk kellene, hogy amikor Margit végül visszatért Skóciába, csak magyarul tudott volna.

 

A mappában található képek előnézete Szent Korona újszövetségi képei