Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szent János apostolról

2008.04.03

Kép Szent János apostol

 

 

 Zebedeus fia, idősebb Jakab apostol testvére. Krisztus tanítványa. János evangélium, Béke evangélium (apokrif irat, Jézus életmóddal, gyógyítással kapcsolatos tanításait tartalmazza), Jelenések könyve feltételezett szerzője.

 

 

       Ő az a tanítvány, akit az "Úr szeretett vala." Egyedüli apostol, aki szemtanúja Jézus keresztrefeszítésének. Rendelkezett a szellemi hallás, egységélmény képességével.

 Ázsiában térített, Domitianus császár üldöztette. Forró olajjal teli üstből sértetlenül került ki, sőt megifjodva. Utána Patmosz szigetére száműzték. Itt írta az evangéliumokat és az Apokalipszist. Császár halála után Efezusba ment, ottani egyház vezetője lett. Efezusi Diana templom papja mérgezett bort adott neki. A méreg eltűnt, a pap megtért. Idős korában bármit kérdeztek a tanítványai, azt mondta: "Szeressétek egymást !" Ez az Úr parancsa. Ha ezt megteszitek elég. Halála előtt megásta kereszt alakú sírját, belefeküdt, majd fényesség közepette a mennybe ragadtatott. 

 Jelképe a kehelyből kiemelkedő kigyó vagy sárkány ( jelezve a méreg eltávozását a legendából ). Ábrázolják még papírtekerccsel, tollal. Leggyakoribb kísérője az isteni sas.

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Szent Korona újszövetségi képei