Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Traumás csípőficam

2009.09.08

Traumás Csípőficam 

(Szécsény Berentey : Sebészet és traumatológia)

 

 

E kórkép viszonylag ritka, mert csak igen jagy erők hatására jöhet létre. Időseken hamar törik a femur proximalis vége vagy a medence,

27/2. ábra. A traumás csípőficam fonnál és jellegzetes tü­netei. Hátsó ficamok: iliacalis (a), ischiadicus (b). Elülső ficamok: suprapubicus (c), obturatorius (d)

Inkább erős csontrendszerű fiatalokon észle­lünk súlyos sérülés részeként csípőficamot.

 Kórisme. A felismerés nem nehéz, mert a súlyos sérült biztosan járásképtelen, nagy fájda­lomról panaszkodik, és a csípőízület rugalma­san rögzített, rendszerint kóros tartásban. A csí­pő minden mozgatási kísérlete nagy fájdalmat vált ki. Gyakori, hogy egyéb sérülések is bekövetkeztek, amikor a csípőficam létrejött. A rönt­genfelvétel ábrázolja a ficamot, célszerű a me­dencesérüléseknél leírt 3irányú felvételt elké­szíteni, hogy az esetleges törést is felismerjük. A csípőficamok között

a gyakori a hátsó (iliacalis vagy ischiadicus),

ritka az elülső (obturatorius vagy suprapubi­cus) ficam (27/2. ábra).

 Kezelés. Mint minden ficamnál, itt is a mi­előbbi helyretétel a helyes kezelés. Ehhez nar­kózis és jártasság kell, ezért a súlyos sérültet baleseti sebészetre kell irányítani. Ha a repositióval sokáig kell várni, vagy a ficamkor már a combfejet ellátó erek jelentős része megsérült, a helyretett combfejen fokozatosan kialakulhat a részleges avascularis fejnecrosis, mely tartós és súlyos, hátrányos következménye e sérülésnek a rendszerint fiatal betegen. Ezért a helyretétel után 2-3 hétig ágyban fektetjük a beteget, és további  2 hónapig a végtag tehermentesítését írjuk elő segédeszköz (mankó) használatával. Ezáltal reméljük, hogy amíg a combfej keringése rendeződik, a combfej megroppanása" elkerühető.

A csípőficamhoz nemcsak az acetabulum tö­rése társulhat (lásd medencesérüléseknél), ha­nem a combfej egy darabja is letörhet. E ritka sérülést műtéttel kezelhetjük, de a prognózis így sem jó.