Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napfény

2008.05.25
  A napfény jótékony hatásai az emberi testre és lélekre

 Évszázadokkal ezelőtt felfedezték, hogy a napfény nélkülözhetetlen az élethez, az egészséghez. Sok kultúrában tisztelték a Napot, a rómaiak, görögök, egyiptomiak és a magyarok is.
Ha elfogadjuk, hogy a napfény is egyfajta energia, amely rezgés szinten is hat, ráadásul tartalmazza az összes színtartományt, megérthetjük, miért olyan jelentékeny a befolyása életünkre.
Energiával, vitalitással tölt fel. Általa az összes csakra fel tud, a neki megfelelő színnel, tehát rezgéssel töltődni. Ez hat a meridiánokra, szervekre, sejtekre egyaránt.
Így már érthető, hogy a napfény nemcsak kellemes érzés, de számos testi folyamatot is befolyásol. Így pl. a test biológiai órájának beállításában nagy szerepe van. Az, hogy meddig tudunk ébren maradni, nagyban függ a napfényes órák számától, valamint a fény intenzitásától is, egy adott napon belül.

 

Anatómiailag az a magyarázat, hogy a tobozmirigy termeli a melatonin nevű hormont, ami egy természetes nyugtató, ha sok van belőle, fáradtnak, érezzük magunkat. A napfény - aminek a minőségéről, erejéről a szem speciális sejtjei küldenek információt a tobozmirigynek - gátolja a melatonin termelést. Emlékezzünk vissza a téli hónapokra, amikor kevés a napsütés, és nem is túl erős, akkor mennyivel hamarabb elfáradunk, míg nyáron beérjük kevesebb alvással, és fittebbek vagyunk.
A napfény hatásai alól a hormonrendszer sem mentesül. (Ugye mennyivel erősebb a szexuális inger tavasszal?) A belső elválasztású mirigyek, és a pajzsmirigy működését befolyásolja, a D vitamin termelődését pedig egyenesen serkenti.

A modern életvitel, a mesterséges fényforrások alkalmazása teljesen felborította a természetes életritmust. Gyakran egész évben bezárkózva, mesterséges fényközegben töltjük napjainkat. Ezeknek a a fényforrásoknak a sugárzása amúgy is egészen más, mint a napfényé. Ugyanazzal a tempóval, időbeosztással dolgozunk egész évben, ahelyett, hogy alkalmazkodnánk a természetes napszakokhoz, ahogy őseink tették. Ezáltal először is levertebbek, álmosabbak, leterheltebbek lehetünk, és könnyebben terít le minket a depresszió is. A lelkiállapot pedig kihat az immunrendszerre, ami szintén gyengülhet, maga után vonva egészségünk gyengülését is.
Ezért kézenfekvő, hogy amikor csak tudunk, töltekezzünk fel kellőképpen a Nap sugaraival! Arra kell csak ügyelnünk, hogy nyáron a kora délelőtti, vagy késő délutáni órákat válasszuk a napozáshoz, hiszen nem megégni szeretnénk.A téli hónapokban pedig próbáljunk szintén a világos időszakban a szabadban lenni, sétálni.
Használjuk ki tehát, hogy itt a tavasz, nyár, és menjünk ki minél többet a szabadba, és töltekezzünk fel a napfény éltető energiájával!

 

forrás:derita.hu

 

A mappában található képek előnézete