Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


C, Vörös alga (Lithotamnium) - szuper ásványkomplex

2012.04.25

 Vörös alga – a szuper ásványkomplex

 

   A vörös alga olyan ásványanyag komplex, mely makro-és mikroelemek természetes kombinációját kínálja, s melyek egymás hatását segítik, erősítik, és együttesen járulnak hozzá a csontok és ízületek egészségéhez és az egész szervezet egészségesen, fitten tartásához.

   A Lithotamnium calcareum Nyugat-Európa magas ásványtartalmú, kristálytiszta vizeiben honos algafaj. Összetételének 34%-át  tiszta, természetes, szerves kalcium képezi, amely testünk számára a legfontosabb ásvány. A kalcium nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk újraképződéséhez, illetve fontos szerepet játszik a lúgosításban is. Tudományos kutatások igazolják, hogy a Lithothamnium alga természetes kalciuma – a vegyileg előállítottal szemben – magasabb arányban képes beépülni, sőt ennek hatékonysága Spirulina alga hozzáadásával még tovább fokozódik. Így a Lithotamnium alga csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrása lehet.
Az emberi szervezet valamennyi sejtje funkciójának a megőrzéséhez ásványi anyagokat igényel. A csontok, ízületek egészséges működéséhez, a sejteket tápláló vér komponenseinek biztosításához az ásványi eredetű anyagok elengedhetetlenül szükségesek. Az ásványi anyagok és vitaminok együttes jelenléte kell ahhoz, hogy az enzimek és ko-enzimek el tudják látni feladatukat. Álljon rendelkezésre bármennyi vitamin a szervezetben, ásványi anyagok hiányában az enzimek működésképtelenek. Az emberi szervezetben és táplálkozásban kulcsszerepet játszó ásványi anyagok két csoportra oszthatók: makroelemekre és mikroelemekre, attól függően, hogy mekkora mennyiség elfogyasztása szükséges naponta belőlük. A makroelemek közé tartozik többek között a kalcium és a magnézium, a mikroelemek közé sorolható a bór, króm, réz, cink, vas, mangán, jód, szelén és a szilícium.Nem elegendő azonban, hogy az ásványi anyagok bejutnak a szervezetbe, azoknak fel is kell szívódniuk a bélhámon keresztül, és számos akadályon át el kell jutniuk a hatás helyére, be kell épülniük az egyes sejtekbe, azaz biológiailag hasznosulniuk kell. A szervezetbe való bejutás módja és a szervezetbe juttatott ásványi anyag formája hatással van annak biológiai hasznosulására: például, bár számos forrásból juthat az ember kalciumhoz, az egyes kalciumforrások más-más hányada fog felszívódni és hatni. Számos kutatás és fejlesztés irányul arra, hogy jól felszívódó, hatásos készítmények kerüljenek forgalomba.

    Az Aquamin egy vörös algából (Lithothamnion calcareum) nyert ásványi komplex. A 100%-osan növényi eredetű ásványforrás az Írországtól délnyugatra fekvő tiszta Atlanti-óceáni vizekből származik. A tengerek mélyéről kikotort, felszínre hozott alga tisztítás, sterilizálás, szárítás és őrlés után jut el a felhasználókig. A porózus szerkezetű alga-váz ásványi anyagokban rendkívül gazdag, makro- és mikrokomponenseket egyaránt tartalmaz. Rendkívül magas kalcium- és magnéziumtartalma (34 % és 2,4 %) mellett a nyomelemek sokasága biztosítja egyedülálló összetételét. Több mint 70 féle mikroelem található az Aquaminban: vas, bór, mangán, kobalt, réz, cink, szelén, és még folytatható lenne a felsorolás. Az Aquamin makro-és mikroelemek olyan természetes kombinációját kínálja, amelyek egymás hatását segítik, erősítik, és együttesen járulnak hozzá a csontok és ízületek egészségéhez és az egész szervezet egészségesen, fitten tartásához. Az Aquaminban legnagyobb mennyiségben kalcium található. A kalcium az emberi szervezet tömegének a 1,5-2 %-át adja, és a kalcium több mint 99 %-a a csontokban van. Amennyiben nincs jelen elegendő kalcium, csontritkulás alakulhat ki. A csontritkulás (osteoporosis) valamint a csont- és ízületi gyulladás (osteoarthritis) gyakori betegségek Európa-szerte. A kalcium rendszeres fogyasztása kiemelkedő fontosságú mind a csontritkulás megelőzésében, mind pedig a már kialakult betegség kezelésében. A klimax kor előtti megfelelő mennyiségű kalciumfogyasztás késlelteti a csontritkulás kialakulását, és igazolt összefüggés található a változókor előtti csontsűrűség és a csontritkulás kockázata között. A fejlettebb világban főként az idősebb korú emberek szenvednek csont- és ízületi fájdalmak miatt, és kénytelenek lemondani a szabad mozgás öröméről. A csont folyamatos megújulása kalciumot igényel. Egy 133 páciens bevonásával végzett vizsgálat alapján megállapítható, hogy napi 1000 mg kalcium-aszkorbát két héten keresztül történő fogyasztása jelentősen csökkentette a térdben és csípőben érzett fájdalmat csont- és ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél.
    A csontokon kívüli kalcium-mennyiség szerepe is lényeges: a véralvadás, az izomműködés, az idegi tevékenység zavartalan meglétéhez egyaránt kalciumra van szükség. Felnőtteknek napi 800-1200 mg kalcium fogyasztása ajánlott. A magnézium számos enzim működéséhez szükséges, így hiánya is több ponton mutatkozik meg. Elégtelen bevitele figyelemhiányhoz, álmossághoz, ingerlékenységhez, szívműködési zavarokhoz, izomgörcshöz, étvágytalansághoz vezet. Ilyen tünetek esetén a naponta történő magnézium-fogyasztás megoldást nyújthat. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a rendszeres magnézium-bevitel a figyelemhiányos gyermekek problémáinak kezelésében, a migrénes-fejfájásos rohamok megelőzésében is sikerrel alkalmazható. Az Aquamin mintegy 70-féle olyan természetes eredetű komponenst tartalmaz, amik a benne nagyobb mennyiségben megtalálható kalcium hatását segítik, kiegészítik. Ez a rendkívül komplex összetétel teszi egyedülállóvá az Aquamint a kalciumpótló termékek palettáján. Az Aquaminban található mikroelemeket külön-külön is vizsgálták. Egyes tanulmányok alapján a bór kedvező hatású a csont- és ízületi gyulladásban vagy reumatoid artritiszben szenvedő betegeknél. A mangán és a szelén antioxidáns hatásának köszönhetően egyre gyakrabban használt nyomelemek. Egy tíz éven át tartó, rákmegelőzéssel kapcsolatos tanulmány alapján megállapítható, hogy a szelénfogyasztás csökkenti többféle daganat (tüdő-, vastagbél- és prosztatadaganat) kialakulásának a kockázatát.


   Érdekes, hogy milyen sokoldalú pozitív hatása van a cinknek, és mégis az egyik olyan nyomelem, ami gyakran túl kis mennyiségben jut be a szervezetbe – főleg idős embereknél. Úgy vélik, a cink szerepe fontos az Alzheimer-kór megelőzésében, az immunrendszer erősítésében és az időskori – makula degeneráció okozta – vakságok kiküszöbölésében. A fiatalkorúak számára az akne kezelésében és a bőr egészséges szépségének visszanyerésében és megőrzésében is szerepe van a rendszeres cinkfogyasztásnak. A kalciumban és magnéziumban gazdag Aquaminnal két, hasonlóan tervezett és kivitelezett klinikai vizsgálatot végeztek a betegek két – egymástól független – csoportjával. Olyan 35-75 év közötti betegeket vontak be a tanulmányba, akiknél diagnosztizált, közepesen súlyos vagy súlyos csont- és ízületi gyulladás állt fenn, ami térdmozgási nehézségekkel és fájdalommal járt, így a fájdalomcsillapító gyógyszereket rendszeresen szedték a betegek. A pácienseket véletlenszerűen felosztották két csoportra, és az egyik csoportot Aquamin-kezelésben részesítették, a másik csoportjukat, az ún. kontroll csoportot Aquamint nem tartalmazó placebóval kezelték. A vizsgálati időszak végén megállapították, hogy az Aquaminnal kezelt csoportban – a placebó csoporthoz képest – javult az ízületek mozgási képessége, csökkent a fájdalom, és ennek eredményeként a betegek csökkenteni tudták korábban alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszeradagjaikat. Vizsgálták, hogy az Aquamin-kúra előtt és után 6 perc alatt hány méteres távolság legyaloglására képesek a betegek. Megállapították, hogy a megtett távolság az Aquaminnak köszönhetően nőtt.  Az Aquamin egy új, ásványi komplex, amelyet még számos klinikai tanulmányban fognak vizsgálni. Nehéz meghatározni, hogy mi az Aquamin „fő hatóanyaga”, hiszen több mint 70 féle makro- és mikroelemet tartalmaz, amik közvetlen vagy közvetett módon – gyulladáscsökkentő és/vagy antioxidáns hatásuknak eredményeként – meghatározzák ennek az egyedülálló komplexnek a hatását. A természetes eredetű, ásványdús és szervezetben jól felszívódó összetételének köszönhetően a Vörös alga szerepe a csont- és ízületi betegségek kezelésében és megelőzésében, valamint az általános egészségi állapot javításában egyaránt kiemelkedő.
 
 

A mappában található képek előnézete Tájképek Magyarországról